Kategorier
Relining

Relining är en prisvärd metod 

Jämfört med att göra ett stambyte och allt jobb det skulle medföra är relining en mycket smidig och prisvärd metod som räddar de slitna avloppsrören i huset. 

Man kanske inte hör talas om relining så ofta, men metoden har funnits sedan 1970-talet. De fastigheter som är aktuella för metoden är äldre hus där avloppsrören är slitna. Ett stambyte borde vara ett självklart val, men ibland är det både dyrt och opraktiskt. Man kan renovera dem med relining, där en plastfilm sprutas in på rörens insida. 

Genom att på detta sätt förstärka rören invändigt kan deras livslängd öka betydligt, och man kan undvika stambyte. Det är särskilt värdefullt i fastigheter där ägaren har gjort stora renoveringar och lagt in golvvärme, klinker och kakel eller helt nya parkettgolv. Det är dyrt att bryta upp och sedan återställa igen. 

Relining med ny teknik 

Många rörmokare specialiserar sig på relining, just för att det finns ett så stort intresse för metoden. Certifierade inspektörer kontrollerar rörens skick genom att ta bilder med en speciell kamera. Informationen skickas sedan till en dator. Relining är ett känt begrepp, men även där har metoden utvecklats, och man kan exempelvis härda materialet med UV-ljus. 

Det är ofta äldre personer som har bott länge i sina hus som föredrar relining. Det är bekvämt att rörmokaren kan fixa en ny beläggning i rören så smidigt. Vill man bo kvar ett tag till, kan man spara pengar och besvär på att slippa göra stambyte. Då kan en framtida köpare få göra det istället.